Etaş 1997 senesinde Amasyanın kasap ve market sahiplerinin bir araya gelerek kurmuş olduğu bir firmadır.Kuruluş amacı Amasyada alışılagelmiş kasap dükkanlarının yerine modern,hijyenik ve daha zengin çeşitli perakende satış mağazalar zinciri kurmaktı.Bu amaçla önce merkez şube dizayn edilerek faaliyete burada başlandı.Daha sonra sıra ile 2.şube,et işleme tesisi ve toptan et deposu, 3.şube,4.şube ve 5.şubeler açıldı.Yakın ilçelerden gelen talep doğrultusunda iki şubede çevre ilçelerde açıldı.Şubelerinde satmak üzere yöresel sucuk, salam sosis,burger,pastırmasını kendi yapmak için gerekli izin ve makinaları aldı ve işlenmiş et ürünleri işini başlattı.2001 senesinde Tarım Bakanlığından Gıda Sicil,Gıda Üretim İzin sertifikaları,Çalışma Bakanlığından İşletme Belgesi,TSE ve gıda güvenliği ile ilgili uluslararası kalite belgelerini de alarak ulusal et ihalelerine katılmaya başladı.İhalelerin neticesinde toptan et tüketimi artınca canlı hayvan temininde sırf dışa bağımlı olmamak için 800 büyükbaşlık kendi açık besi çiftliğini kurdu.
Alınan ihalelerin fazla olması neticesi toptan karkas et satışı perakende işini geçince hem firmanın kendi et temini emde bölgenin ülke genelinde sayılı besi bölgelerinden olduğu için büyükşehirlere fason kesimler yapıldığından dış kesimlerede hitap edecek 1.sınıf bir et entegre tesisi yapılması düşünüldü.Bunun için 2007 senesinde 16.000 m2 bir arsa satın alındı.Bir senelik araştırmadan ve projelendirmeden sonra 2008 senesinde inşaata başlandı.2009 senesinde kombina kısmı faaliyete geçirildi.Kombina günlük 200m3 x 2 kapasiteli atık su arıtma tesisine sahiptir.